Her finder du mere end kander og krus
På Toppen af Danmark finder du ikke kun forskellige tekander og kaffekrus. Variationen i udbuddet er meget bredere. Find de finurlige figurer med ”skæve” udtryk.
Se de skønne skåle sirligt udført med forskellige udsmykninger. Her kan du finde alt inden for keramik fra brugsting til unikaemner - fra det stilrene til det mere ”skæve” udtryk. Alt efter smag og behag.
Fra klump til kunst
Der er uanede muligheder i leret som materiale. Oplev hvordan den rå og uformelige lerklump forvandles af keramikeren til de smukkeste former for brugskunst. Det er en magisk oplevelse at følge denne spændende proces fra lerklump til kunst.
Se hvordan lerklumpen på drejeskiven tager den smukkeste form til f.eks. fade, skåle, kander eller vaser. Eller se hvordan klumpen efter fri fantasi bliver til sjove, unikke og spændende figurer.
Leret kan formes i det uendelige
Se hvordan keramikeren vrider, banker, strækker, skærer, modellerer og drejer leret før det forvandles til smukke krus, kander, kopper og skåle i mange størrelser, faconer og med mange forskellige udtryk. Men her er arbejdsprocessen ikke slut. Når leret er brændt i de store ovne fortsætter keramikeren med at skrabe, ridse og glasere leret. De mange forskellige lag giver leret dybde, stoflighed og bevægelse.
Gennem den længere arbejdsproces tilføres lerklumpen form og liv – og bliver til et stykke kunsthåndværk. Find de mange spændende keramikting på de forskellige gallerier og arbejdende keramikværksteder i Toppen af Danmark. Der er noget for enhver smag.
Et spørgsmål om teknik
Ler, ild, vand og luft er universelle ingredienser når der arbejdes med keramik. Gennem arbejdsprocessen med leret bearbejdes naturens materialer med viden, følelse, ånd, indsigt og forståelse. Men teknikkerne er mange. Hver enkelt keramiker arbejder med leret på forskellige måder.
En af de mange teknikker inden for keramik er rakubrænding. Teknikken er gammel og kan dateres helt tilbage til det 15. århundrede i Japan.
Det er en fascinerende og dramatisk oplevelse at se, hvordan leret forvandles gennem rakubrændingen, hvor leret bliver brændt i en ovn med grader, der kan nå op på 1000° C.
Og så er det tid til at lægge et glasurlag på keramikken. Når glasuren er smeltet løftes de rødglødende ud af ovnen med lange tænger og lægges i spande med savsmuld.
Så begynder processen for alvor. Røg, damp og os omgiver keramikken, hvor savsmulden fastbrændes i keramikken. Keramikken tages op og der kan hældes koldt vand over – nu begynder krakeleringsprocessen.
Nu kribler det af spænding hos keramikeren. Det er umuligt at forudsige resultatet af brændingen.
Hvert enkelt stykke keramik bliver forskelligt – afhængig af vind og vejr. Der er aldrig to ting, der bliver ens.